Scheiding lichaam en geest???

Plato

Wie kent de uitspraak “Het lichaam is de kerker van de ziel”?

Het was de filosoof Plato die dit enkele eeuwen voor Christus beweerde. Plato geloofde heilig in een scheiding tussen lichaam en geest. Hij durfde zelfs te stellen dat het lichaam verachtelijk was en de ziel verheven. Zie hier de bakermat van onze Westerse beschaving.
Na Plato volgden er velen die zijn ideeën oppikten en er op voort bouwden. Helaas.

Maar ken je dat gevoel, dat je hard hebt doorgewerkt voor een deadline en dat je nek dan vast zit? Of dat je hoofdpijn krijgt van de zorgen? Of dat je trouwdag is aangebroken en je dan ’s ochtends geen hap door je keel krijgt? Precies. Er is helemaal geen scheiding tussen lichaam en geest! Wij zijn lichamelijke wezens en onze ziel manifesteert zich in ons lichaam. Anders gezegd: ons lichaam toont onze ziel.

Mooi toch? Hoe zouden we anders moeten laten zien wie we zijn?

————————————————————————————————————————————————————————

Het volgende stuk is voor ‘die hards’: een katholiek theologisch verhaal over de eenheid tussen lichaam en ziel.

De Zwitserse arts en mystica Adrienne von Speyr legt uit dat het menselijk lichaam geschapen is door God de Vader, voor zijn Zoon (Jezus) en de heilige Geest. Jezus op zijn beurt neemt ons via de Eucharistie op in zijn Lichaam (Jezus komt via de hostie –het Lichaam van Christus- bij ons binnen en daardoor worden wij onderdeel van zijn Lichaam). De heilige Geest woont in het lichaam, als in een tempel die door God gebouwd is en door Jezus geheiligd. Ook maakt de heilige Geest de Incarnatie van Jezus mogelijk, doordat Hij over Maria komt en haar zwanger maakt. Maria is hierdoor het beeld en de baarmoeder van de Kerk, aan wie de Zoon zich overgeeft als Bruidegom in de Eucharistie.
Von Speyr geeft hiermee aan dat Gods lichamelijke overgave – van Drie-eenheid naar Incarnatie, van Incarnatie naar Eucharistie en van Eucharistie naar Kerk- laat zien dat ons lichaam het instrument is voor onze overgave aan God. Adrienne nodigt ons dan ook uit om God vooral ook met ons lichaam te gehoorzamen en het te gebruiken zoals Hij het bedoeld heeft.

Volg je me nog?

Even terugpakkend op Plato met zijn verachtelijke lichaam en verheven ziel…waarom zou God “in Godsnaam” een lichaam apart van een geest geschapen hebben? Ik zou het niet weten. Het tegenovergestelde is juist waar: God heeft het lichaam geschapen zowel voor zijn Zoon (Lichaam) als voor de heilige Geest. Lichaam en Geest ineen dus.

 

Volgende week maandag op mijn blog: een pijnlijk gevolg van Plato’s dualisme

 

Both comments and pings are currently closed.

One Response to “Scheiding lichaam en geest???”

  1. Colleen zegt:

    cool!