De vrouw en haar schoonheid

schoonheid van God

Gisteren vertelde een (katholieke) vriendin mij dat ze zich soms ongemakkelijk voelt wanneer ze make-up draagt, omdat ze dan het gevoel heeft dat andere christenen denken dat ze ijdel is. Ikzelf voel zo’n zelfde iets wanneer ik een mooie vrouw in de kerk zie (wat niet snel gebeurt!!). Die valt vaak zó uit de toon, dat je er bijna iets raars van gaat denken. Niet ik denk dit hoor (hahaha), maar ik krijg dan een soort intuïtief gevoel dat andere mensen vinden dat zo’n vrouw zich overdreven mooi heeft gemaakt. Ik voel de mensen als het ware denken: “Oh, zo’n mooie vrouw, die arme priester!” Klink-klare onzin natuurlijk! Uiteraard mag een vrouw zich mooi maken, sterker nog, ze móet zich mooi maken, dat vindt althans de zalige Elisabeth van de Drieëenheid. Deze bijzondere zalige, slotzuster in de Karmel van Dijon in de vorige eeuw, schrijft vlak voor haar dood aan haar zus, wanneer deze naar een werelds feestje moet: “En zorg dat je heel mooi bent!” Elisabeth redeneert dat juist op plaatsen waar God niet in de harten van de mensen leeft (zoals op dat feest), haar zus van Hem kan getuigen door haar stralende schoonheid, die een afspiegeling is van Gods onmetelijke schoonheid. Me dunkt dat die schoonheid dus geaccentueerd mag worden!!!

Wat een heerlijke zalige, en wat heeft ze gelijk! Wij vrouwen zijn de draagsters van schoonheid en het behaagt God -en sowieso alle mannen- als wij dat benadrukken, in plaats van ons ervoor schamen. Nou weet ik wel dat Nederlandse vrouwen niet voorop lopen in het “er mooi uit zien” (ik persoonlijk vind ze er over het algemeen uitzien als enorme boerinnen, alhoewel ik het idee heb dat het de laatste jaren ietsjes beter gaat met de Hollandse ‘klederdracht’). Nee, mooi-zijn lijkt geen deugd in ons calvinistische kikkerlandje. Ik denk dat veel gelovigen vinden dat je mooi bent zoals je bent, omdat God je zo gemaakt heeft’. Ja, dat is wel zo, maar dat betekent evengoed dat we die schoonheid moeten onderhouden, opdat het niet verslonst. Aan de slag dus met die make-up doos! :)

Nu moet ik er wel bij zeggen dat je hier ook weer in door kunt schieten, wat in Italië gebeurd is onder het bewind van Berlusconi. Het schijnt dat je daar alleen aan een baan komt (kwam?) wanneer je een borstvergroting hebt laten doen, maar dat is nou net niet hoe God het bedoeld heeft! De Italiaanse mannen hebben de vrouwen in hun greep door ze afhankelijk te maken van een opgelegd, niet-reëel schoonheidsideaal, wat tegen elk christelijk principe indruist. Schoonheid komt allereerst van binnenuit en kan aan de buitenkant geaccentueerd worden, maar in Italië is het verworden tot: oppompen en strak trekken.

Wat ik dus wil zeggen is dit: schoonheid is ons gegeven door God om te kunnen getuigen van zijn schoonheid. Er is dus niks mis mee wanneer je als christen moeite doet om jezelf extra mooi te maken!

 

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.