Graf van de heilige apostel Thomas

thomas

Vandaag heb ik het graf van de heilige apostel Thomas bezocht. Een kleine 50 km van Manoppello ligt Ortona, een idyllisch kustplaatsje waar de basiliek van de heilige Tommaso staat. De kerk is klein, van de buitenkant niets bijzonders, maar van binnen des te specialer. Bij binnenkomst passeer je gelijk een prachtige kapel die gewijd is aan de apostel, met aan de achterkant ervan een groot fresco waarop het moment staat afgebeeld dat de heilige Thomas met zijn vinger de wond van Jezus aanraakt. Op het tabernakel in de kapel diezelfde afbeelding.

Loop je verder richting het middenschip dan valt meteen de ‘tweedeling’ van het altaar op. Het altaar zelf ligt ongeveer een meter hoger dan normaal gesproken het geval is en onder het altaar ligt een brede trap die naar de crypte leidt. Midden in die crypte valt je blik meteen op de gouden kist met op de voorkant een kleine afbeelding van het gezicht van de apostel. In deze kist worden zijn beenderen bewaard. Daarachter is ook nog de oorspronkelijke grafsteen te zien die op zijn eigenlijke graf lag (In India, meen ik, daarna werden zijn beenderen weggeroofd door Italianen).

Wat mij het meeste opviel, was het volkomen gebrek aan toeristen of andere geïnteresseerden en de relatieve eenvoud waarin dit graf bewaard wordt. We hebben het hier toch over een zeer belangrijke apostel en hij ligt in Ortona begraven alsof het om een simpele, plaatselijke heilige gaat. Ik kon niet eens een bidprentje of noveenkaars kopen. Heel apart. En heel vergelijkbaar met de sluier in Manoppello. De Abruzzen bewaart haar geheimen kennelijk goed!

Des te blijer ben ik vandaag dat ik dit bijzondere graf heb mogen zien en dat ik een gebedje heb kunnen doen voor al mijn ‘ongelovige’ landgenoten!

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.