Hof van olijven

olijfolie

Vandaag was ik in de hof van olijven. Niet om te bidden, ook niet om te slapen en gelukkig al helemaal niet om bloed te zweten. Alhoewel, zweten deed ik wel in de brandende zon….

Op de boerderij hier hebben ze 600 olijfbomen en die moeten komende maand allemaal worden geoogst. Ik was heel benieuwd hoe de olijfoogst anno 2013 gaat. Vroeger op het gymnasium leerde ik hoe de grieken het in de oudheid deden, met een stok tegen de takken slaan en een doek op de grond om de vallende olijven op te vangen. Je kunt je misschien voorstellen dat ik enigszins verbaasd was toen ik zag dat er in meer dan 2000 jaar niet heel veel veranderd is in dit proces. Enkel de stok is vervangen door een motorisch aangestuurde ‘hark’, waardoor je niet zelf hoeft te slaan, maar deze ‘hark’ de olijven van de takken af trilt.

Ik besloot om een beetje mee te helpen met oogsten (met de nadruk op ‘beetje’, kwam erachter dat mijn lichaam niet veel gewend is op het gebied van zwaar werk, schaam, schaam). Maar toch waren de heer en dame des huizes-de boer en boerin- erg tevreden over het werk dat ik verricht had. Ik blijk er een soort van aangeboren talent voor te hebben, maar ja, ik hoefde er dan ook alleen maar voor te zorgen dat de olijven niet van het doek af rolden, maar netjes bij elkaar kwamen te liggen zodat ze in een grote zak gedaan konden worden.

Nu ik me van mijn beste kant had laten zien in deze prachtige olijvenhof mocht ik ‘s avonds ook mee naar de fabriek waar de olijven werden geperst. Dat vond ik heel erg leuk. Toen we er aan kwamen, leek het in eerste instantie niks voor te stellen. Klein fabriekje, niks speciaals. Maar schijn bedriegt, want toevallig werden in dit nietszeggende fabriekje de olijven nog op de traditionele manier geperst. Koudgeperst staat er dan op het flesje. In Nederland kun je nauwelijks koudgeperste olie kopen, ik heb er toevallig al eens uitvoerig naar gezocht. In Nederland verkopen ze alleen dump-rommel en het goede spul houden de Italianen lekker voor zichzelf! En terecht! Want wat is die olie lekker! Ik kreeg natuurlijk een mooi flesje mee naar huis. Olijfolie uit Manoppello, ogenschijnlijk onbeduidend -net als het Volto Santo- maar ondertussen het beste wat er is!

Deze reis wordt met de dag specialer.

 

Both comments and pings are currently closed.

2 Responses to “Hof van olijven”

 1. Maria Liebregts zegt:

  Bernice,

  Ik geniet van je prachtige verhalen!
  groetjes,
  Maria.

 2. Bernice zegt:

  Dankjewel, Maria!