Geen woorden, maar da….

Psalm 30 dansen

….dansen. Inderdaad. Geen woorden, maar dansen.

Afgelopen jaren heb ik heel wat woorden proberen te vinden om het Dansen als Maria mee uit te leggen. Ik heb geschreven, een blog, twee romans, een cursus, losse aantekeningen; ik heb anderen over me laten schrijven, interviewtje hier, interviewtje daar; ik heb erover gesproken met allerlei mensen….maar toch….niks vatte de kern van het dansen zo sterk als de dans zelf. Er zijn ook gewoon domweg geen woorden aan te geven, want woorden zijn slechts de taal van de rede. Dans is de taal van het lichaam en het lichaam is veel allesomvattender dan ons verstand. Dezelfde vergelijking gaat op voor het geloof: je kunt je geloof enkel beleven met je verstand. Dat kan. Ik denk niet dat je daar veel aan beleeft, maar oké, het kan. Je kunt echter je geloof ook beleven met je hele lichaam en volgens mij maak je dan pas écht contact met Jezus. Vrij essentieel dus om er iets van te snappen, maar begrip gaat in dezen niet via het gesproken of geschreven woord.

Geen woorden, maar DANSEN.

Ik heb even afgestemd met Onze Lieve Heer en in goed overleg besloten om er maar geen woorden meer aan vuil te maken. Hij wil dat ik dans, ik wil dat ik dans, wat zou ik me dan nog verder vermoeien met ingewikkelde formuleringen?

Nu het Aanschijn van God in de vorm van de Manoppello-icoon in onze kamer prijkt, ben ik me meer en meer bewust van het feit dat ik gewoon alleen maar dansen moet. Biddend dansen welteverstaan. Dansend kom ik met mijn lichaam tot God en breng Hem alles wat ik in me heb en dat is het enigste wat telt. Ik kan de wereld niet veranderen door te schrijven over dansen, maar ik kan wel mijn bijdrage leveren door het gewoon te doen. Dus dat is wat ik doe. En ik bid -en weet- dat er ooit een plek zal komen buiten mijn eigen huis waar ik ga dansen voor Onze Lieve Heer, voor het tabernakel. Een vaste plek waar ook anderen kunnen komen om te Dansen als Maria. Om de genade te ervaren die Koning David maar al te goed kende: Hij heeft mijn rouwklacht in een vreugdedans veranderd. Amen.

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.